Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az isiász (ülőideggyulladás) lelki háttere

2013.06.05

Isiász

Az isiász, más néven ülőideg-fájdalom, valóságos vagy annak vélt túlterhelésre utal. Az ember vagy túl sokat vállalt, illetve tervezett be magának, túlzott felelősséget visel vagy problémákat hurcol magával, amitől egyre nehezebbnek tűnik az élete. Az isiászpanaszok néha anyagi problémákkal vagy a jövőtől való félelemmel függnek össze. Máskor az illető súlyos teherként cipeli magával a múltját.

E túlterhelés testi megnyilvánulásaként az ágyékcsigolyák tájékán a porckorongok oldalsó irányba csúsznak s nyomják az ülőideget. Az így keletkező fájdalom nyugalomra és gondolkodásra készteti a beteget, hogy módot találjon a terhelés megszüntetésére s így a nyomás megszűnjék. Az illetőnek meg kellene hát kérdeznie magától, miért vállal oly sokat magára. „Mit akarok ezzel bizonyítani? Kinek? Miért kell bizonyítanom?” Felteheti továbbá a következő kérdéseket is: „Talán az az érzésem, hogy csökkent értékű vagyok? Nem arról van-e szó, hogy e kisebbrendűségi érzésemet rendkívüli teljesítménnyel kívánom kompenzálni? Lehetséges, hogy nem eléggé szeretem magam? Vagy egyszerűen csak „megkeseredtem”, mert az élet nem olyan, amilyennek én tudni szeretném?”

Isiász: valódi vagy képzelt túlterhelés; valami az „idegeimre megy”; kisebbrendűségi érzés, félelem, túlzott felelősség-vállalás, belső szorongás

Amit tenni kell

Mivel bizonyos dolgok „idegesítik” az embert, mert nem ért egyet velük, nem tűrheti el a létezésüket, fájdalmas belső nyomás alakul ki benne, mely tudomására akarja hozni, hogy magatartásával önmagának okoz fájdalmat. Szó lehet itt a személyiség valamely aspektusáról is, melyet nem engedünk szabadon, nem hagyunk kifejezésre jutni. Ilyenkor a körülményekhez igazodunk, egy meghatározott, merev tartást veszünk fel, mely nincs összhangban lényünkkel, össze kell szednünk a bátorságunkat, hogy vállalni tudjuk önmagunkat – még akkor is, ha döntésünket környezetünk nem üdvözli kitörő tapssal. Aki nyíltan vállalja lénye látszólagos árnyoldalait is, hogy megélhesse, következésképp felszabadítsa azokat, az idővel tünetmentessé válik – feszültsége eloszlik.

Voltaképpen ki akadályoz meg bennünket abban, hogy életünket gyökeresen átformáljuk? Miért nem tudjuk ezt most rögtön elkezdeni? Az isiász által ránk kényszerített nyugalmat értelmesen kihasználva a valódi probléma és a testi fájdalom egyaránt megszűnik.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

drekovacs@gmail.com

(Emcsike, 2016.05.29 13:07)

60 eves vagyok depresszios,panik beteg.
Ket eve apu meghalt,azota faj a forgom gerincvandli boka.labam ujjaig,
Sajnos anyam ,nem enged a csaladommal bekoltozni.a sajat hazamba,ferjemmel es fiammal
Mar minden kezelest kaptam gyogyfurdoben,semmit nem er. Hovaforduljak,anyagilag nagyon padlon vagyunk

vissza a veboldalra

(maya, 2013.07.02 20:49)

Teljes mértékben elfogadom az ülőideg lelki hátterét, de mi a helyzet akkor, ha a problémám családi hátterü és nem tudom megoldani ? - 50 éves nő vagyok és a testvérem folyamatosan terhel , minden megoldást tőlem vár. Mit kellene tennem? Nagyon erős idegi fájdalmaim vannak. Aki tud segítsen megoldást találni ! Köszönöm .

Re: vissza a veboldalra

(Éva, 2013.08.12 19:01)

Én is elfogadom , hogy a lelki háttér okozza az o. Változtatnék is az életem de sajnos már 60 éves vagyok , és 40 éve cipelem amit a férjem és az anyám rám terhel. Ki lehet még ebből szállni?

Re: vissza a veboldalra

(marika, 2015.08.12 09:00)