Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az izomgörcs pszichés okai

Izomgörcs

Izomgörcs: hibás szellemi-lelki magatartás, egyoldalúság, túlzott becsvágy, mértéktelen akarat, görcsösen makacs viselkedés

Az életet az energia szüntelen áramlása és cseréje, keletkezés és elmúlás, folytonos fel- és leépülés jellemzi. Ideális esetben életünk minden területe s egyben testünk különböző részei is egyforma mértékben részesülnek energiából.

Ha azonban bizonyos tevékenységeket, „magatartásokat” vagy beállítódásokat előtérbe helyezünk, mindig csupán egyetlen oldalra koncentrálunk, ismételten ugyanazt a „tartást” vesszük fel vagy meghatározott nézetekhez, álláspontokhoz „kötjük magunkat”, akkor testi síkon is meg fogunk merevedni. Amennyiben egy adott izomhoz állandóan az összehúzódásra szóló parancs érkezik, az a túlterhelés következtében előbb-utóbb cselekvőképtelenné, rugalmatlanná válik. Ha kitűzött célunkat „görcsösen” próbáljuk elérni, anélkül hogy feltennénk a kérdést, vajon az út, melyen elindultunk, nem szorul-e módosításra, életellenesen cselekszünk. Hiszen az élet természetes létezésmódja a szüntelen visszakérdezés (visszacsatolás) és átorientálódás annak érdekében, hogy a változó körülményekhez alkalmazkodni tudjunk.

Amit tenni kell

Aki gyakorta szenved izomgörcsben, annak meg kellene kérdeznie magától, vajon életszemlélete bizonyos pontokon nem túl egyoldalú, makacs vagy görcsös-e. Aki túlzott nagyravágyásból, erőszakosan tör célja felé, annak ajánlatos lenne módosítania cselekvésmódján. Aki mindennap kelletlenül lát neki a munkájának, akinek „össze kell szednie magát”, hogy a követelményeknek megfeleljen, annak meg kellene kísérelnie megtalálni elégedetlensége, belső görcsössége okait. Esetleg ajánlatos lenne állást változtatnia, talán megérett az idő az élettárssal vagy főnökkel folytatandó őszinte beszélgetésre. Netán nem ártana kissé lefékezni az egyéni ambíciót, s a betegség által jelzett feladatot, a türelem gyakorlását teljesíteni. A kiváltó okok rendkívül sokfélék lehetnek, ám megállapításukat jelentős mértékben megkönnyíti, ha megfigyeljük, milyen körülmények között lépnek fel az izomgörcsök.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

andre

(cecil, 2016.06.07 22:26)

Érdeklődnék, hogy léphetek Önökkel kapcsolatba?